«Πρωταθλητές» και στην κάλυψη των υπερκερδών στον τοµέα της ενέργειας

15 ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν µε µέτρα παρόµοια µε την πρόταση του ΑΚΕΛ, αλλά η κυβέρνηση ∆ΗΣΥ τη βάφτισε… «χωρίς λογική»

 

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η απερχόµενη κυβέρνηση του ∆ΗΣΥ κατάφερε να εξασφαλίσει έναν ακόµη «τίτλο»: της πρωταθλήτριας στην κάλυψη των υπέρογκων υπερκερδών που προκύπτουν στον τοµέα της ενέργειας, λόγω της κρίσης και των υψηλών τιµών των ορυκτών καυσίµων.

Σύµφωνα µε έρευνα της εφηµερίδας µας, η φορολόγηση των υπερκερδών -η οποία προτάθηκε από το ΑΚΕΛ- όχι µόνο περιλαµβάνεται στις συστάσεις της Κοµισιόν προς τα κράτη-µέλη της ΕΕ, αλλά ήδη είτε εφαρµόζεται είτε προωθείται για υλοποίηση από τουλάχιστον δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες!

Το πιο τραγικό δε είναι ότι τα στοιχεία µαρτυρούν ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες που κανονικά θα έπρεπε να είχαν πρωτοστατήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών για προστασία των καταναλωτών, αφού µε βάση έκθεση της Κοµισιόν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, έχοντας «µία από τις υψηλότερες τιµές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ», ενώ παράλληλα είναι πρωταθλήτρια στην ενεργειακή φτώχεια µε ποσοστό 20,9%, την ώρα που ο µέσος όρος στην ΕΕ είναι µόλις 8,2%.

Το µέτρο της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών περιλαµβάνεται στην εργαλειοθήκη την οποία ανακοίνωσε η Κοµισιόν τον Οκτώβριο του 2021 και µπορούν να υιοθετήσουν τα κράτη-µέλη της ΕΕ για να βοηθήσουν τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντιµετωπίσουν τις υψηλές τιµές.

Μερικές από τις χώρες, οι οποίες έχουν εφαρµόσει το µέτρο και ήδη έχουν εξασφαλίσει εκατοµµύρια ευρώ για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ρουµανία, η Ισπανία και το Ηνωµένο Βασίλειο. Μάλιστα, η Ισπανία βρίσκεται ήδη στο στάδιο της διεύρυνσης του µέτρου, ώστε να φορολογηθούν και όσες επιχειρήσεις εξαιρέθηκαν αρχικά. Σε πολύ προχωρηµένο στάδιο βρίσκονται επίσης η Τσεχία και η Πολωνία, ενώ στον ίδιο δρόµο -αλλά ευρισκόµενες επί του παρόντος λίγο πιο πίσω καθώς είτε δεν έχει υιοθετηθεί ακόµη το µέτρο είτε δεν έχει ξεκινήσει η ροή εσόδων προς το κράτος- είναι η Γερµανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Σηµειώνεται ότι υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών έχουν ταχθεί ήδη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επισηµαίνεται επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρµόζεται το µέτρο της φορολόγησης υπερκερδών. Αντίθετα, εφαρµόστηκε στο παρελθόν σε πολλές χώρες. Ενδεικτικά, το 1981 στο Ηνωµένο Βασίλειο επί Μάργκαρετ Θάτσερ επιβλήθηκε ένα παρόµοιο µέτρο και µάλιστα στις τράπεζες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Επίσης, το 1997 επί του Γκόρντον Μπράουν επιβλήθηκε ένα παρόµοιο µέτρο σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, οι οποίες είχαν ιδιωτικοποιηθεί.

Παρά τα πιο πάνω, η κυβέρνηση του ∆ΗΣΥ έχει απορρίψει την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών, µε τον Υπουργό Οικονοµικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, να δηλώνει ότι είναι «πρόχειρη και χωρίς οικονοµική λογική» και θα λειτουργήσει ως «αντικίνητρο µε τιµωρητικό τρόπο έναντι των επενδύσεων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy