Με αφορμή/ Ορίζοντας

Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2021 που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο από τις 09 έως 15 Οκτωβρίου 2021 με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά, Κύπριοι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μιλάνε στον Ορίζοντα για τις ταινίες τους

Έρμα, προβάλλεται 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο

Η Έρμα καταπιάνεται με το ζήτημα της έμφυλης ταυτότητας και πως αυτή αναμετράται καθημερινά με την ετεροκανονικότητα όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις κυρίαρχες αντιλήψεις της κοινωνίας. Ποιους ρόλους καλούμαστε να επιτελέσουμε και σε ποια στερεότυπα υπακούμε και διαιωνίζουμε από τη στιγμή της δημιουργίας μας.

Τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας έχουν αρχίσει να απασχολούν όλο και περισσότερο το δημόσιο λόγο τη στιγμή που όλο και περισσότερα άτομα αρχίζουν να αμφισβητούν έννοιες όπως άντρας, γυναίκα, σώμα, λέξεις βαθιά ριζωμένες στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Δυστυχώς στη Κύπρο και στην Ελλάδα αυτός ο διάλογος άργησε να απασχολήσει το ευρύ κοινό καθώς χρειάστηκε να μεσολαβήσει το λιντσάρισμα και η εν τέλη δολοφονία του/της Ζακ/Zackie από την οποία σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια.

Όλες οι ταινίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε όλα τα στάδιά τους, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και τη προβολή της ταινίας στη μεγάλη οθόνη.  Η Έρμα  αποτελεί τη πτυχιακή μου εργασία στη σχολή κινηματογράφου του Α.Π.Θ και έχει γυριστεί σχεδόν εξολοκλήρου στο στούντιο της σχολής. Η ταινία είναι χαμηλού προϋπολογισμού και έχει γυριστεί σε πλαίσια ισότιμης συνεργασίας και κοινής πίστης στην ιδέα που εκφράζει.

Η δημιουργία μιας ταινίας είναι μια πολυέξοδη διαδικασία η οποία κατά κύριο λόγο μονοπωλείται από μεγάλες εταιρίες παραγωγής. Στόχος μας είναι να εφεύρουμε τρόπους και τόπους όπου η τέχνη του σινεμά θα είναι προσβάσιμη σε όλους μας.

Είναι πολύ σημαντικό που η ταινία μας Έρμα ξεκινάει το ταξίδι της στο συγκεκριμένο φεστιβάλ καθώς είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών του νησιού που φέρνει κοντά δημιουργούς, εργάτες και λάτρεις του κινηματογράφου. Είναι μια γιορτή που παράλληλα δημιουργεί γόνιμο έδαφος για ανταλλαγή ιδεών και νέες δημιουργίες.

Η συνθήκη covid έφερε στο προσκήνιο επιθετικά, δομικά προβλήματα των κοινωνιών μας. Κοινωνικοί διαχωρισμοί, έμφυλη βία και απομόνωση εκφράζουν εμφατικά το έλλειμα μας στο να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις συλλογικά ως πολιτισμός. Ένα τέτοιο πανανθρώπινο γεγονός δεν θα μπορούσε να αφήσει κανένα τομέα της ζωής ανέγγιχτο πόσο μάλλον την ίδια την τέχνη και την δημιουργία.

Άγγελος Χαραλάμπους

Τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας έχουν αρχίσει να απασχολούν όλο και περισσότερο το δημόσιο λόγο τη στιγμή που όλο και περισσότερα άτομα αρχίζουν να αμφισβητούν έννοιες όπως άντρας, γυναίκα, σώμα, λέξεις βαθιά ριζωμένες στον ανθρώπινο πολιτισμό.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy