Τα νερά προς τη λίμνη Παραλιμνίου καθυστερούν κι άλλο το δρόμο Δερύνειας-Σωτήρας

Η ποιότητα του νερού της βροχής που θα καταλήγει στη λίμνη Παραλιμνίου από το νέο δρόμο Δερύνειας – Σωτήρας καθυστερεί κι άλλο την προκήρυξη των προσφορών για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου.

Κατόπιν συστάσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι δύο δήμοι ανέλαβαν και ανέθεσαν σε ιδιώτη την εκπόνηση μελέτης για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και συγκεκριμένα τη χωροθέτηση των λιμνών κατακράτησης και διάθεσης του νερού στη διπλανή λίμνη Παραλιμνίου. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει ζητήσει από τους μελετητές του έργου την υποβολή μελέτης στο στάδιο screening για τη χωροθέτηση της λίμνης κατακράτησης εκτός των ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης της λίμνης Παραλιμνίου. Το θέμα του συστήματος απορροής των ομβρίων υδάτων θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς στόχος είναι να αποτραπεί η ροή μολυσμένου νερού στη λίμνη μέσω φιλτραρίσματος, εξ ου και η απόφαση για χωροθέτηση της λίμνης κατακράτησης εκτός ορίων της προστατευόμενης ζώνης.

Όπως έχουν διαβεβαιώσει οι μελετητές των Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας, αυτή η επιπρόσθετη μελέτη θα είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2020, οπότε θα έχει ξεπεραστεί άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο προς την προκήρυξη των προσφορών, η οποία ήδη καθυστερεί περισσότερα από δύο χρόνια. Η μελέτη θα διαβιβαστεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος για αξιολόγηση και εκπόνηση σχετικής έκθεσης.

Η άλλη σοβαρή εκκρεμότητα είναι οι απαλλοτριώσεις τεμαχίων που αποτελούν ευθύνη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Ευχή όλων, όπως ανέφερε στη “Χ” ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του 2020 για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Το έργο αφορά την επιδιόρθωση, διαπλάτυνση και αναβάθμιση του δρόμου δύο λωρίδων με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους με δαπάνη που εκτιμάται περί τα 11 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των απαλλοτριώσεων. Το πολεοδομικό έργο έχει ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2017-2020 του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

 

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy