Ταμεία – γύπες: Το ΥΠΟΙΚ έδωσε δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες χωρίς να ρωτήσει τη Βουλή

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο των κομμάτων προκειμένου να δοθεί πρόσβαση σε επενδυτικά ταμεία στα στοιχεία των δανειοληπτών αλλά και των εγγυητών από το σύστημα «Άρτεμις» και το Κτηματολόγιο.

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες -χωρίς να ρωτήσει τη Βουλή- για την παροχή διευκολύνσεων στα ταμεία – γύπες και τώρα επιχειρεί να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο των κομμάτων απειλώντας ότι εάν δεν εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την ΚΕΔΙΠΕΣ καθώς και την εκταμίευση των κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή εδώ και μερικούς μήνες, αλλά δεν τέθηκε ακόμη προς ψήφιση λόγω των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δίνει το δικαίωμα σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο σύστημα «Άρτεμις» και στο Κτηματολόγιο και να αντλούν ανά πάσα στιγμή στοιχεία για τους δανειολήπτες αλλά και τους εγγυητές, καθώς και πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τους δανειολήπτες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι οποιοδήποτε σχέδιο με τα δάνεια.

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των κομμάτων, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή σημείωμα στο οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -χωρίς να ρωτήσει τη Βουλή- για την παροχή διευκολύνσεων προς τα ταμεία – γύπες. Μάλιστα, φαίνεται ότι κατά τις διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες η κυβέρνηση διασύνδεσε το θέμα με την ΚΕΔΙΠΕΣ καθώς και τη διαδικασία εκταμίευσης των κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιχειρώντας ουσιαστικά να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Βουλής.

Το σημείωμα το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή φέρει τίτλο «Δεσμεύσεις Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Ιστορική ανασκόπηση» και σ’ αυτό αναφέρονται τα ακόλουθα:

• «Με βάση τις ανά χώρα δεσμεύσεις, η σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κύπρου του 2019 ήταν η λήψη μέτρων το 2019 και 2020, προκείμενου να διευκολυνθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δομής διακυβέρνησης της κρατικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της πειθαρχίας στην αποπληρωμή οφειλών και με την ενίσχυση της εποπτείας των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων».

• «Πρόσθετα, η εν λόγω δέσμευση καθώς επίσης η δυνατότητα πρόσβασης της ΚΕΔΙΠΕΣ στη βάση δεδομένων “Άρτεμις” και στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, περιλήφθηκε στον κατάλογο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια της έγκρισης της κρατικής στήριξης για εκκαθάριση της πρώην ΣΚΤ από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού». Όπως αναφέρεται, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η ακόλουθη πρόνοια: «Η Κύπρος θα λάβει μέτρα που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΔ από τις τράπεζες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες. Το πεδίο εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες δεσμεύσεις: Εντός 6 μηνών από την ημερομηνία απόφασης, η Κύπρος θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι, στο πλαίσιο των ΜΕΔ, οι τράπεζες και η AMC θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την οικονομική θέση του δανειολήπτη, χωρίς να βασίζονται αποκλειστικά σε δηλώσεις του δανειολήπτη» (σ.σ.: επισημαίνεται ότι στις δεσμεύσεις τις οποίες φαίνεται ότι ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στις Βρυξέλλες υπάρχει αναφορά μόνο σε δανειολήπτες, όχι και σε εγγυητές, καθώς και άλλα πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται με τους δανειολήπτες. Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή περιλαμβάνει και αυτές τις περιπτώσεις).

• Ακολούθως, η εν λόγω δέσμευση περιλήφθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως αναφέρεται μάλιστα, «η επίτευξη του ορόσημου προέβλεπε την έναρξη ισχύος της δέσμης μέτρων για την τροποποίηση των νόμων σχετικά με τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τους διαχειριστές πιστώσεων με σκοπό τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι 31/12/2021».

• Το Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται και το Eurogroup, το οποίο -με βάση πάντα το σημείωμα- χαιρέτισε τη δέσμευση της Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης, να συνεχίσει να καταβάλλει πρόσθετες προσπάθειες για την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του πλαισίου αφερεγγυότητας, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και τη μείωση των ΜΕΧ, και να συμπεριλάβει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Αναφέρεται επίσης ότι το Eurogroup έχει επισημάνει πως «οι εγκριθείσες και οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερής βελτίωσης των ισολογισμών των τραπεζών προς την κατεύθυνση των ΜΕΔ εντός των συμφωνηθέντων σημείων αναφοράς».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί ξανά σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην οποία κλήθηκαν να παρευρεθούν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας.

Ετοιμάζονται κι άλλα δώρα για τράπεζες και ταμεία-γύπες

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει κι άλλα δώρα για τις τράπεζες και τα ταμεία – γύπες.

Το πιο πάνω νομοσχέδιο αποτελεί μόνο ένα μέρος των όσων έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο κεφάλαιο με τίτλο «Διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας», για το οποίο έχουν δεσμευτεί συνολικά 44,5 εκατ. ευρώ από τα χρήματα τα οποία θα λάβει η Κύπρος από την ΕΕ, περιλαμβάνονται επίσης τα ακόλουθα 12 σημεία:

• Ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου για τη Διαχείριση Κρίσεων στα Πιστωτικά Ιδρύματα.

• Πλαίσιο και Σχέδιο Δράσης για αντιμετώ πιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

• Νέο νομικό πλαίσιο και μηχανισμός ανταλλαγής δεδομένων για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας πελατών από τα πιστωτικά ιδρύματα.

• Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη μητρώου παρακολούθησης υποχρεώσεων – δημιουργία αρχείου με τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις / οφειλές (π.χ. φόρο εισοδήματος, Φ.Π.Α., τέλη δημοτικών Αρχών) οποιασδήποτε οντότητας (φορολογούμενοι πολίτες, εταιρείες, αυτοεργοδοτούμενοι, σωματεία κτλ.) προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

• Ενίσχυση της εποπτείας των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων.

• Βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας και της αποτελεσματικότητας του Τμήματος Φορολογίας.

•Στρατηγική για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικούαναλφαβητισμού.

• Στρατηγική για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών του συστήματος τίτλων ιδιοκτησίας.

• Αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

• Ενίσχυση της εποπτικής λειτουργίας της Επιτροπή ς Κεφαλαιαγοράς.

• Εκσυγχρονισμός του συστήματος τελωνείων και ηλεκτρονικών πληρωμών.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy