Το ΑΚΕΛ διοργάνωσε δεντροφύτευση – «Η μόνη επιλογή επιβίωσης είναι η αλλαγή κατεύθυνσης»

Έλα στο Google News

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ διοργάνωση δεντροφύτευση στη περιοχή Δελίκηπου στην επαρχία Λάρνακας. Την εθελοντική πρωτοβουλία χαιρέτισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δηλώνοντας ότι η μόνη επιλογή επιβίωσης είναι η αλλαγή κατεύθυνσης στην παραγωγή και την κατανάλωση.

 

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού:

Σας καλωσορίζω στη σημερινή δεντροφύτευση που διοργανώνεται από την ΚΕ του ΑΚΕΛ. Θέλω πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω το τμήμα δασών για τη βοήθεια και συνεργασία του έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η σημερινή εθελοντική πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ.
Για το ΑΚΕΛ τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς και δράσης του. Σε περιόδους όπως αυτή που το κλίμα, ο πλανήτης αλλά ειδικότερα ο τόπος μας είναι αντιμέτωποι με την απειλή της κλιματικής αλλαγής και ό,τι αυτή συνεπάγεται, εκδηλώσεις όπως τη σημερινή έχουν τη δική τους σημασία. Τα δάση κατέχουν ξεχωριστή θέση και σημασία μέσα στη φύση και συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Δυστυχώς, η χρονιά που διανύουμε σημαδεύτηκε με τρομερά γεγονότα όσον αφορά στο περιβάλλον, με κυριότερο τις πυρκαγιές του Αμαζονίου. Ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που καταγράφηκε ποτέ στη Γη, ενώ την ίδια ώρα έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση στις πυρκαγιές σε περιοχές που προηγουμένως δεν ξεσπούσαν όπως η Αλάσκα, η Γροιλανδία και η Σιβηρία. Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έρχονται να προστεθούν σε αυτό το τρομακτικό ντόμινο μετατρέποντας πλέον την κλιματική αλλαγή όχι απλά σε κλιματική κρίση, αλλά σε οικολογικό εφιάλτη που θέτει δραματικά ερωτήματα για το μέλλον του πλανήτη μας.

Όσον αφορά στα του τόπου μας, σύμφωνα με έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές, μέσα στο 2018, στην Κύπρο ξέσπασαν 131 δασικές πυρκαγιές που έκαψαν 1136 εκτάρια δάσους. Έξι από αυτές τις πυρκαγιές, είχαν μέγεθος άνω των 50 εκταρίων. Από τις 131 δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν 27 δασικές πυρκαγιές (περίπου το 21%) ήταν άγνωστης προέλευσης, ενώ 59 δασικές πυρκαγιές τέθηκαν σκόπιμα. Περίπου το 28% ξέσπασε από αμέλεια και μόλις το 15% από φυσικά αίτια.

Οι αριθμοί από μόνοι τους καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, ειδικά στον τόπο μας που η έλλειψη νερού, η απερήμωση, η αλλαγή χρήσης γης και τόσα άλλα εντείνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο γρήγορος ρυθμός των αλλαγών που παρατηρούνται στο κλίμα αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα των δασικών οικοσυστημάτων.
Η ανεκτίμητη αξία των δασών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη μια και η συνεχής συρρίκνωσή τους από την άλλη, επιβάλλουν την ανάγκη για λήψη μέτρων προστασίας τους. Σε εθνικό επίπεδο απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός και οργάνωση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες για την προστασία αλλά και αναβάθμιση των δασών μας. Η συρρίκνωση των δασών σίγουρα δεν αποτελεί κυπριακό φαινόμενο, η αποδάσωση επηρεάζει τους ανθρώπους και τα ζώα παγκόσμια αφού περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε δασικές και περιοχές σαβάνας, εξαρτώνται από αυτά για την επιβίωση και το εισόδημα τους. – πολλοί από τους φτωχούς αγρότες του κόσμου. Ταυτόχρονα η αποψίλωση των δασών απειλεί πολλά είδη χερσαίων ζώων αφού το 80% ζει εκεί.

Αντιλαμβανόμενοι την προστασία του περιβάλλοντος ως ύψιστη προτεραιότητα και κατανοώντας την κρισιμότητα προάσπισης του βρισκόμαστε σήμερα εδώ συμβολικά. Καταθέτουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για μαζικές δεντροφυτεύσεις. Την ίδια ώρα όμως αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό από μόνο του δε μπορεί να δώσει λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Σίγουρα δεν είναι αυτή η απάντηση του ΑΚΕΛ σε αυτά. Για μας η μόνη δυνατή επιλογή επιβίωσης είναι η αλλαγή κατεύθυνσης στην παραγωγή και την κατανάλωση. Η ανάπτυξη μιας διαφορετικής οικονομίας, στην οποία βασικό κριτήριο δεν θα αποτελεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και το κοινωνικό όφελος. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να συνεισφέρει εκεί και όπου μπορεί για να γίνει η καθημερινή ζωή όλων μας καλύτερη, γιατί όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον.

Img 20191109 102102 Img 20191109 102059 Img 20191109 100456 Img 20191109 103955 Img 20191109 102215

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.