Το ΑΚΕΛ στο Συνέδριο του HDP Τουρκίας

Μήνυμα αλληλεγγύης στις δυνάμεις που αντιστέκονται στον Ερντογάν

Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας και διώξεων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, στην Άγκυρα της Τουρκίας, το 3ο Συνέδριο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στην παρουσία πάνω από 30 χιλιάδων μελών και φίλων του κόμματος, καθώς και εκπροσώπων δεκάδων κομμάτων του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Τουρκία, όπου μαίνεται μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση καταστολής κάθε φωνής που αντιστέκεται στον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και στην πολεμοκάπηλη στρατηγική της άρχουσας τάξης της χώρας.

 Αυταρχισμός και αστυνομοκρατία κυβερνούν την Τουρκία 

Ως γνωστόν, την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 ακολούθησε η  κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί ως το μέσο της κυβέρνησης Ερντογάν για μαζικές διώξεις και καταστολή σε βάρος της αντιπολίτευσης, του εργατικού κινήματος και της κουρδικής μειονότητας της χώρας. Σε αυτά τα 2 χρόνια, 40 χιλιάδες άνθρωποι ρίχθηκαν στη φυλακή, εκ των οποίων οι 31 χιλιάδες παραμένουν ακόμα. 129 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι είτε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είτε απολύθηκαν, οι περισσότεροι χωρίς καν να κατηγορηθούν. Επιπρόσθετα, «σίγησαν» πάνω από 160 μέσα ενημέρωσης και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, 148 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν, ενώ οι συλλήψεις ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένου για παράδειγμα και του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία) και πανεπιστημιακών που επικρίνουν την κατάσταση στη χώρα, αποτελούν καθημερινότητα. Πρόσφατη ήταν και η καταδίκη του ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Κεμάλ Οκιουγάν, σε 11μηνη φυλάκιση για «δυσφήμιση» του Ερντογάν. Ας σημειωθεί επίσης ότι, στα πλαίσια των «επιχειρήσεων ασφαλείας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας που στοχοποιούν τον κουρδικό πληθυσμό της χώρας, καταγράφονται αναφορές για 2.500 θανάτους και εκτοπισμό μισού εκατομμυρίου ανθρώπων από τον Ιούλιο του 2015.

Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου του HDP είχε ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πρόκειται για κόμμα της αντιπολίτευσης και την 3η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Δημιουργήθηκε το 2012 ως κόμμα-ομπρέλα, συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα των Κούρδων της Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα προσελκύοντας και κοσμικούς φιλελεύθερους Τούρκους που αντιτίθενται στην πολιτική του Ερντογάν-AKP και στη συγκέντρωση υπερεξουσιών στα χέρια τους. Πολιτικά, το κόμμα έχει προοδευτικό προσανατολισμό και προτάσσει αιτήματα υπέρ των εργαζομένων, του κοσμικού δημοκρατικού κράτους, της ισοτιμίας των φύλων, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ, της οικολογίας και της δημοκρατικής αποκέντρωσης του κράτους. Προμετωπίδα της δράσης του βέβαια είναι ο αγώνας για ειρήνη στο εσωτερικό της Τουρκίας, με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Κούρδων αλλά και των Αλεβιτών της χώρας, του σεβασμού της πολιτισμικής τους ταυτότητας καθώς και του δικαιώματός τους στην αυτοκυβέρνηση. Τα στελέχη του HDP, όπως άλλωστε και άλλες φωνές στη χώρα, βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο του Ερντογάν με την κατηγορία της «υποκίνησης» και στήριξης της «τρομοκρατίας», ενώ η σφοδρή αντίθεση του HDP στην πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας προκαλεί την οργή της κυβέρνησης. Εκατοντάδες μέλη του HDP, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγέν Γιουκσεκντάγκ, άλλων οκτώ βουλευτών και 68 δημάρχων, έχουν ριχθεί στις φυλακές.Συνέδριο-συλλαλητήριο με μηνύματα στον Ερντογάν

Η τουρκική αστυνομία επιχείρησε συστηματικά να δυσχεράνει τη διεξαγωγή του συνεδρίου του HDP προχωρώντας σε αποκλεισμό της περιοχής, σε συνεχείς ανακοπές για έρευνες στα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν στο συνέδριο, έλεγχο ταυτοτήτων των συμμετεχόντων αλλά και των ξένων αντιπροσώπων ενώ μόνο τις προηγούμενες μέρες προέβη σε 500 συλλήψεις. Εντούτοις, χιλιάδες μέλη και φίλοι του HDP συνέρρευσαν στο “Ankara Arena” μετατρέποντας το συνέδριο σε ένα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο που έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν ότι οι διώξεις δεν θα τους λυγίσουν. Από τις πιο φορτισμένες στιγμές του συνεδρίου άλλωστε ήταν και η ανάγνωση του χαιρετισμού του Σ. Ντεμιρτάς και τις Φ. Γιουκσεκντάγ από τις φυλακές. Η παρουσία ξένων αντιπροσώπων από αριστερά, κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά κόμματα στο Συνέδριο έδωσε ισχυρό στίγμα διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα του HDP. Μάλιστα, η πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, Γκ. Ζίμμερ, υπενθύμισε από το βήμα του Συνεδρίου ότι πριν μερικές μέρες το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία ενώ παρουσίασε επίσης τη διακήρυξη 100 -μέχρι στιγμής- ευρωβουλευτών που ζητούν τερματισμό της επιχείρησης στο Αφρίν.

Παράλληλα, το συνέδριο του HDP εξέλεξε ομόφωνα και πανηγυρικά τους νέους συμπροέδρους, την Πέρβιν Μπουλτάν και τον Σεζάι Τέμελι. Στην ομιλία της η Μπουλτάν είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα γίνουμε μέρος, ούτε συνένοχοι σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο ανομίας στην ιστορία της Τουρκίας. Όσο κι αν προσπαθούν να μας απομονώσουν, όσο κι αν προσπαθούν να μας αποθαρρύνουν με τη βία και με τις πολιτικές καταστολής, θα στηριχτούμε στη δύναμη των δικαιωμάτων μας». Ωστόσο, με το πέρας του συνεδρίου έγινε γνωστό ότι συνελήφθη έξω από το σπίτι της η τέως συμπροέδρος του κόμματος Σερμπίλ Κεμάλμπεϊ και άρχισε έρευνα κατά της Μπουλτάν και ενός άλλου βουλευτή για δηλώσεις τους στο συνέδριο…

Διώκονται όσοι αντιτίθενται στον πόλεμο

Όπως πολλοί επισημαίνουν, ο αυταρχισμός στο εσωτερικό της Τουρκίας προεκτείνεται στο εξωτερικό με ένταση της επιθετικότητας σε βάρος των γειτονικών χωρών. Ειδικότερα, η εισβολή στο Αφρίν, στις 20 του περασμένου Γενάρη, με την ονομασία… «Κλάδος Ελαίας», στοχεύει στην εξόντωση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοδυτική Συρία (τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ως συριακό βραχίονα του PKK) με στόχο να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικής οντότητας στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Παρότι το ζήτημα φαίνεται ότι φέρνει σε αντιπαράθεση την Τουρκία με τις ΗΠΑ (οι οποίες συνεργάζονται με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία), μόλις στην προχθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ της Συμμαχίας δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις «νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της» και το «δικαίωμά της να τις αντιμετωπίσει» δεδομένου ότι η Τουρκία «υπέφερε περισσότερο από κάθε άλλο κράτος του ΝΑΤΟ από τρομοκρατικές επιθέσεις» ενώ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει την τουρκική αεράμυνα με πυραυλικά συστήματα. Ενδεικτικό της υποκρισίας που καλύπτει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη Συρία είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις κουρδικές δυνάμεις που αντιμάχονται το ISIS και την τουρκική εισβολή, αλλά ταυτόχρονα, «παιδί» των ΗΠΑ είναι και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα του ISIS και παράλληλα πολεμά στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων ενάντια στους Κούρδους και τη συριακή κυβέρνηση. Εξίσου ενδεικτικό των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τέτοιες ιμπεριαλιστικές επιδρομές είναι και το γεγονός ότι η Τουρκία επιτίθεται στο Αφρίν με τανκς γερμανικής κατασκευής και οι Κούρδοι αμύνονται με αντιαρματικά, επίσης γερμανικής προέλευσης…

Την ίδια ώρα, το τουρκικό κράτος επιδίδεται σε λυσσαλέες διώξεις ενάντια σε πολίτες και πολιτικούς που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εισβολή. Την περασμένη Δευτέρα, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι, από την έναρξη της εισβολής, συνελήφθησαν πάνω από 660 άτομα για αναρτήσεις τους σε κοινωνικά δίκτυα που συνιστούσαν «τρομοκρατική προπαγάνδα». Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η είδηση στην εφημερίδα Sol για τη σύλληψη ατόμου επειδή ανάρτησε εικόνα ενός περιστεριού συνοδευόμενη από αντιπολεμικό ποίημα του Μπρεχτ και τα hashtags #NoToWar και #NoToAfrinWar.

Το ΑΚΕΛ στο Συνέδριο του HDP

Το ΑΚΕΛ εκπροσωπήθηκε στο Συνέδριο από το μέλος της Κ.Ε. Γιώργο Κουκουμά, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα αλληλεγγύης του ΑΚΕΛ προς τον ηρωικό αγώνα που διεξάγουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Τουρκία για δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων της χώρας. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, καταδίκασε από την πρώτη στιγμή «τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, και ταυτόχρονα θέτουν ξανά στο στόχαστρο τους Κούρδους, οι οποίοι έδωσαν και δίνουν αγώνα ενάντια στο δολοφονικό μόρφωμα του IS. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επωμίζονται τεράστιες ευθύνες ένεκα της στάσης που τηρούν έναντι στο αιματοκύλισμα που εξελίσσεται». Στο μήνυμα του ΑΚΕΛ έγινε επίσης αναφορά στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση, για να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός της Τουρκίας και να απαλλαγεί το νησί μας από ξένους κηδεμόνες και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενώ χαρακτηριστικά επανέλαβε ότι «οι λαοί της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Κοινός εχθρός είναι ο εθνικισμός και ο μιλιταρισμός. Κοινός εχθρός ήταν και παραμένει ο ιμπεριαλισμός που αντιμετωπίζει τις πατρίδες και τους λαούς του κόσμου ως αναλώσιμα στα σχέδια και τις μεθοδεύσεις τους».

Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των Κούρδων από το ΑΚΕΛ

Ο Γ. Κουκουμάς, σε δηλώσεις του στο κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μεσοποταμία», επανέλαβε ότι «το ΑΚΕΛ ήταν, είναι και θα είναι αλληλέγγυο στον αγώνα των Κούρδων ενάντια στην καταπίεση, την κρατική βία, τις διώξεις, τον αυταρχισμό. Στον αγώνα τους για ευημερία και αποκατάσταση των εθνικών τους δικαιωμάτων». Αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα που προβάλλει το ΑΚΕΛ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αφαίρεση του PKK από τη λίστα της ΕΕ με τις θεωρούμενες ως «τρομοκρατικές οργανώσεις», ως κάτι που θα υποβοηθούσε την ειρηνευτική διαδικασία και την πολιτική λύση στο Κουρδικό, η οποία με τη σειρά της θα συνέβαλλε καθοριστικά στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy