Τράπεζες: Έρχονται πιο αυστηρά κριτήρια για δάνεια

Σημαντική αύξηση στις αιτήσεις των επιχειρήσεων που απορρίπτονται 

Αυστηροποίηση των κριτηρίων παραχώρησης δανείων βλέπουν οι τράπεζες, σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων (ΕΤΧ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών, για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 τα κριτήρια χορήγησης δανείων στην Κύπρο προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για όλες τις κατηγορίες δανείων αναμενόταν να γίνουν αυστηρότερα, ενδεχομένως λόγω της αβέβαιης γεωπολιτικής κατάστασης που ξεκινούσε εκείνη την περίοδο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρεται στην έρευνα.

Όσον αφορά τη ζήτηση δανείων, αναφέρεται ότι στις επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ καταγράφηκε αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, η οποία «ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει τις διαταραχές που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα ως απότοκο κυρίως των επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και την προληπτική αντίδραση των επιχειρήσεων σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας», αναφέρεται.


Σε σχέση με τα νοικοκυριά, αναφέρεται ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κατέγραψε μείωση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία «αποδίδεται στη λήξη δύο κυβερνητικών στεγαστικών σχεδίων στις 31 Δεκεμβρίου 2021, καθώς και στην επιδείνωση των προοπτικών για την αγορά κατοικίας», αναφέρεται. Ακόμη, αναφέρεται ότι η ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά κατέγραψε μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η οποία αποδίδεται «στη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στη μείωση στις δαπάνες για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών».

Αναφέρεται επίσης ότι οι προσδοκίες των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο καταδεικνύουν αμετάβλητη ζήτηση, αν και καταγράφεται «ανομοιογένεια των επιμέρους απαντήσεων των τραπεζών σε κάθε κατηγορία δανείων».

Ακόμη, αναφέρεται ότι η αναλογία των αιτήσεων (επίσημων και ανεπίσημων) που απορρίφθηκαν ως προς το σύνολο των αιτήσεων κατέγραψε αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 για δάνεια προς επιχειρήσεις, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αυστηροποίηση των κριτηρίων. Από την άλλη, προστίθεται, η αναλογία των απορριφθέντων αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 για όλες τις κατηγορίες δανείων.


Μείωση στη ζήτηση δανείων

Η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια κατέγραψε μείωση, η οποία αποδίδεται στη λήξη των σχεδίων επιδότησης του επιτοκίου, τη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την τάση των νοικοκυριών για μείωση των δαπανών που αφορούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.