Υποκλοπές: Ξεκάθαρη η μεγάλη εικόνα για την Κύπρο

Ακόμη και αν λείπουν κάποια κομμάτια από το παζλ με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και του κατασκοπευτικού λογισμικού, όλοι μπορούν να δουν τη γενική εικόνα, ανέφερε χθες η ευρωβουλευτής Σοφία ιν ‘τ Βελντ, εισηγήτρια της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του Pegasus και ανάλογων λογισμικών (PEGA).

Μιλώντας την Τετάρτη σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο, η κα ιν ‘τ Βελντ είπε ότι το βασικό θέμα είναι οι επιπτώσεις σε σχέση με την υπονόμευση της δημοκρατίας, με τις κυβερνήσεις να έχουν σχεδόν απεριόριστες εξουσίες για έλεγχο των πολιτών, ιδίως των δημοσιογράφων και ακτιβιστών, μέσα από την κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού.

«Εφόσον διαπιστώσουμε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει, θα πρέπει να μιλήσουμε, να παλέψουμε και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία», είπε.

Το δεύτερο θέμα που ανέδειξε, συνέχισε, αφορά την εξαγωγή του λογισμικού αυτού από την Ευρώπη σε δικτατορικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο. «Ως εκ τούτου, τόσο κυβερνήσεις όσο και εγκληματίες ενδιαφέρονται να διατηρηθεί το στάτους κβο», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στις επικρίσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση που περιέχονται στο προσχέδιο για διευκόλυνση των εξαγωγών τέτοιου είδους λογισμικού, προσθέτοντας ότι «η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν συλλογικά ευθύνη», καθώς «εντέχνως και πεισματικά διατηρούν αυτό το σύστημα ζωντανό», με την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να διαμηνύει στο Ευρωκοινοβούλιο να μην ανακατεύεται, όπως είπε.

Οι απαντήσεις από τη Λευκωσία αναφέρονται μόνο στο περιεχόμενο της νομοθεσίας, «αλλά δεν υπάρχουν απαντήσεις για την πραγματική κατάσταση», πρόσθεσε, ενώ η Κομισιόν «προσποιείται ότι όλο αυτό δεν συμβαίνει», κατά την έκφρασή της. «Πώς γίνεται να υπάρχει η νομοθεσία και οι θεσμοί για έλεγχο των εξαγωγών και να συνεχίζουν οι εξαγωγές από την Κύπρο;» διερωτήθηκε.  «Φυσικά θα θέλαμε να έχουμε γεγονότα που να μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο, αλλά νομίζω ότι έχουμε ήδη αρκετά για να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα», ανέφερε.

Συνέκρινε το εγχείρημα με ένα παζλ των 1.000 κομματιών, λέγοντας ότι έχουμε τα 900 κομμάτια και όλοι μπορούν να δουν την εικόνα, ακόμη και αν λείπουν 100 κομμάτια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy