Ζητούν εφαρµογή των νόµων στο κέντρο της πόλης

Η συµβίωση κατοικίας και χώρου αναψυχής δεν είναι πάντα εύκολη. Γι’ αυτό ο σεβασµός ενός σαφούς και αυστηρού πλαισίου λειτουργίας έχει καθοριστική σηµασία. Τι γίνεται όµως όταν το πλαίσιο αυτό παραβιάζεται συνεχώς; Οι κάτοικοι που υποφέρουν από τη νυχτερινή ηχορύπανση και άλλες παρανοµίες περιµένουν από τον ∆ήµο Λεµεσού και την Αστυνοµία να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

 

Για προκλητική συµπεριφορά του ∆ήµου Λεµεσού και της Αστυνοµίας, που πηγάζει από την αδυναµία ή την έλλειψη θέλησης να δράσουν στα πλαίσια της δικαιοδοσίας και των ευθυνών τους για εφαρµογή νόµων και κανονισµών που διέπουν τη λειτουργία των νυκτερινών κέντρων στο κέντρο της πόλης, κάνουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής.

«∆εν ζητούµε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το αυτονόητο και το νόµιµο που είναι και πολύ απλό, την εφαρµογή δηλαδή των νοµοθεσιών…» όπως χαρακτηριστικά µας ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσµου Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου, Μελίνα Σχοινή, µε αφορµή σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Επαγγελµατιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Λεµεσού «Ασπίδα».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «πόλεµο εναντίον των µελών της Οργάνωσης και ζητείται συνάντηση µε τον Σύνδεσµο Κατοίκων και Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Λεµεσού, για επίλυση διαφορών και αρµονική συνύπαρξη».

Επιπλέον, εκφράζεται δυσαρέσκεια που απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες τηλεφωνικής επικοινωνίας µε τον Σύνδεσµο των κατοίκων, αλλά και για την άρνησή του να συµµετάσχει σε συνάντηση µε την «Ασπίδα», η οποία διευθετήθηκε µετά από συνεννόηση µε το δήµο και την Αστυνοµία.

«Αυτή η κίνηση δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση για µη συνεργασία», σύµφωνα µε την εκτίµηση της «Ασπίδας», η οποία καλεί τον Σύνδεσµο των κατοίκων σε δηµόσια συνάντηση για να ακουστούν τα προβλήµατά τους και «να λάβουµε τα αναγκαία µέτρα επίλυσής τους, έτσι ώστε να µπορούµε να συνυπάρξουµε στο ιστορικό κέντρο της Λεµεσού».

«∆εν έχουµε κανένα απολύτως πρόβληµα µε τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων, φτάνει να µην παρανοµούν, επειδή όµως υπάρχουν παρανοµίες που µας επηρεάζουν εµάς ως κατοίκους, έχουµε κάνει τις καταγγελίες µας στο δήµο και την Αστυνοµία και οφείλουν να εφαρµόσουν το νόµο», αναφέρει η εκπρόσωπος των κατοίκων.

Και διερωτάται η κα Σχοινή αν «όποιος έχει παράπονο µε κάποιον που παρανοµεί θα πρέπει να τον συναντά ή αυτό έχουν υποχρέωση να το κάνουν οι αρµόδιες Αρχές» που στην προκειµένη περίπτωση είναι ο ∆ήµος Λεµεσού και η Αστυνοµία που «επιτέλους θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταµατήσουν να συµπεριφέρονται µε ανοχή και να δηλώνουν αδυναµία να εφαρµόσουν το νόµο και τους κανονισµούς που το ίδιο το ∆ηµοτικό Συµβούλιο έχει εγκρίνει».

Επικαλούµενη, δε, πρόσφατη περίπτωση στην Πάφο όπου ο δήµος επενέβη άµεσα και έκλεισε κέντρο διασκέδασης στο κέντρο της πόλης, το οποίο µετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι παρανοµούσε, θέτει το ερώτηµα «πώς γίνεται σε άλλους δήµους να µπορούν να εφαρµόζονται οι νοµοθεσίες και στη Λεµεσό να µη γίνεται, αλλά να µας καλεί ο δήµος σε διάλογο µε τους παρανοµούντες… και γιατί να πάµε δηλαδή;»

Να θυµίσουµε ότι σε συνέλευση που είχε πραγµατοποιήσει ο Σύνδεσµος Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου της Λεµεσού στην οποία είχαν παραστεί τόσο ο δήµαρχος µε υπηρεσιακούς λειτουργούς, όσο και εκπρόσωποι της Αστυνοµίας, µεταξύ άλλων είχε υποδειχθεί η ανάγκη όπως η περιοχή του ιστορικού κέντρου κηρυχθεί κορεσµένη από χρήσεις οι οποίες είναι καθαρά εναντίον της κατοικίας, όπως κέντρα αναψυχής, να σταµατήσει η έκδοση άλλων αδειών εκποµπής µουσικής εκτός υποστατικών, να ελεγχθούν οι υφιστάµενες άδειες και κατά πόσον πληρούν τις νέες οδηγίες για επανέκδοσή τους και να κλείσουν τα όποια παράνοµα υποστατικά λειτουργούν χωρίς πολεοδοµική άδεια.

Να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε την Ένωση Επαγγελµατιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας, στο ιστορικό κέντρο της Λεµεσού λειτουργούν σήµερα πέραν των 200 κέντρων εστίασης και διασκέδασης, τα οποία εργοδοτούν «αµέτρητο προσωπικό και χαρίζουν, από το πρωί µέχρι το βράδυ, ζωή στην πόλη», υποστηρίζοντας ότι «οι επαγγελµατίες σέβονται απόλυτα τους κατοίκους και τις ανάγκες ανάπαυσής τους».

Η «Ασπίδα» εκφράζει τη θέση ότι η δηµιουργία του Συνδέσµου των κατοίκων «έχει ως σκοπό να εµποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου» και υποδεικνύει ότι θα πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν τα προνόµια της διαµονής στο ιστορικό κέντρο της Λεµεσού και να αποδεχθούν ότι «η ζωή στο κέντρο πάντα θα έχει τη φασαρία της, είτε από το πλήθος του κόσµου που το επισκέπτεται, είτε από τη νυχτερινή ζωή και αυτό πάντοτε µε γνώµονα τα προσωπικά/ατοµικά δικαιώµατα των κατοίκων, χωρίς να γίνονται παραβάσεις των Νόµων και Κανονισµών για την εκποµπή ήχων και µε σεβασµό, από τα µέλη µας, της ανάγκης για ανάπαυση».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy